Hur kan jag förbreda mig och min hund för att bli Försvarsmaktshund?
(redan innan kursen börjar)

* Gör MH-test
Till certifieringsprovet behöver din hund ha genomgått Mentalbeskrivning hund som kan göras från det att hunden är 18 månader.
Även hundar av blandras får göra testet. Tester ordnas av rasklubbar, brukshundklubben och uppfödare.
Läs mera här: http://brukshundklubben.se/templates/Page.aspx?id=643

* Låt röntga hundens höfter och armbågar
Det görs från att hunden är ca ett år. Det är jättetråkigt att börja på en kurs och sen kanske inte kunna fullfölja för att hundens ledstatus inte är godkänd. Godkänd status för höftled (HD) är grad A och B samt UA på armbågslederna. HD grad C samt AD grad 1 kan i vissa fall accepteras, det skall då finnas en separat tjänstebedömning av SKK-godkänd avläsande veterinär (bekostas av hundägaren).

* Träna lydnad
Ett separat lydnadsprov genomförs innan certifieringsprovet. Kravet är Lydnad mostvarande lägre klass enligt SBKs regler för officella bruksprov med undantag för apportering och kryp samt tillägg av fritt följ med lägst betyget godkänd i samtliga moment.
Vår erfarenhet är att många ekipage inte blir klara med lydnaden  tid - så sätt igång att träna redan nu!

Beskrivning av momenten hittar du på sidan 27 här:

* Skotträna
Försvarsmaktshunden måste vara skottfast. Hör med din brukshundklubb om när dom har skotträning och ta hjälp om du är osäker på hur du skall träna eller om din hund verkar berörd av skott.

* Miljöträna
Försvarsmaktshunden kommer att jobba i många olika miljöer. Ta med din hund till så många olika miljöer du kan komma på; mörka skrymslen, gallertrappor, stadsmiljö, ute i stora skogen, gå på flytbryggor, åka skottkärra osv.

*Socialträna
Våra hundar skall kunna ligga uppkopplade och ta det lugnt tillsammans. Passera varandra i trånga utrymmen. Bli hanterade, tom burna av främmande personer. Springa tillsammans med en grupp människor. Kunna spåra med en grupp människor bakom och på sidan om. Och inte minst kunna koppla av. Så träna på det sociala tillsammans med andra hundar och människor så ofta du kan. Det är speciellt viktigt om du har en ung hanhund.

* Träna spår
Försvarsmaktshunden behöver kunna spåra, både gamla och färska spår och på olika underlag såväl i stad som i skog och mark.
På certifieringsprovet är spåret 1500 meter långt, är 90 minuter gammalt och har fyra apporter av trä, metall, textil och plast. Börja spårträningen redan nu och tänk hellre "buse som inte vill bli funnen" än "tävla SBK". Är du och din hund inte introducerade till spår så ta kontakt med din brukshundklubb för att gå en spårkurs.

* Lek med din hund
För en försvarsmaktshund är människor jätteroliga lekkamrater. Busa i skogen, i stadsmiljö och hemma, lek kurragömma, ha dragkamp om ett gammalt jeansben eller en boll i ett snöre  (och lär din hund att släppa leksaken på kommando).